Top 10 personalități din R. Moldova care au promovat UNIREA cu România

În ultimul timp, tot mai mult se vorbește despre faptul că unirea Republicii Moldova cu România prinde un contur mult mai real, mai ales în lumina ultimelor evenimente politice. Pornind de la această constatare, TRIBUNA a realizat un clasament convențional, ce include 10 personalități, care, în opina membrilor redacției, au fost,la vremea lor, adevărate simboluri ale curentului unionist din RM.

1). Mircea Druc

A îndeplinit funcția de președinte al Consiliului de Miniștri al Republicii Sovietice Socialiste Moldova în perioada 25 mai 1990 – 28 mai 1991. Anume în acea perioadă, curentul unionist a cunoscut cea mai dinamică dezvoltare. Ulterior, Mircea Druc a plecat în România, unde a făcut inclusiv și politică. Mircea Druc este și acum un înveterat adept al reunificării Basarabiei, Nordului Bucovinei și Ținutului Herța cu România.

2). Ion Hadîrcă

A fost fondatorul și primul președinte al Frontului Popular din Moldova (1989-1992), mișcare care a promovat eliberarea națională și reunificarea Basarabiei cu România. Ulterior, a fost deputat în diverse legislaturi, iar în prezent conduce Partidul Liberal Reformator. Și acum este cunoscut drept unul dintre cei mai aprigi promotori ai unirii.

3). Alexandru Moșanu

A fost primul Președinte al Parlamentului Republicii Moldova, ales în mod democratic (3 septembrie 1990 – 2 februarie 1993). De asemenea, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 1990 și 1998 și a stat la baza apariției unor formațiuni politice ce au promovat unionismul.

4). Leonida Lari

A fost redactor șef al primei publicații în grafie latină din Republica Moldova –”Glasul națiunii” (1988-2003). S-a aflat printre fruntașii Mișcării de emancipare națională din Basarabia în anii 1988-1991. A fost membru al Biroului Permanent al Frontului Popular din Republica Moldova între 1990 și 1992. Începînd cu anul 1992 a făcut politică în România, devenind atunci deputat în Parlamentul României.

5). Mircea Snegur

La 29 iulie 1989, Mircea Snegur este ales Președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești (RSSM), iar apoi la 27 aprilie 1990 – Președinte al Sovietului Suprem al RSSM. În momentul critic din august 1989, a acceptat să susțină proiectul de lege care conferea limbii române statut de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor, fapt care i-a atras simpatia universală a moldovenilor. Ulterior, a devenit Președinte al RM, funcție pe care a exercitat-o pînă în 1996.

6). Gheorghe Ghimpu

A fost fondator al Mișcării de Eliberare Națională, membrul al Comitetului Executiv al Frontului Popular din Moldova, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova ales în mod democratic (1990). A fost deținut politic în perioada sovietică pentru convingerile sale și participarea la fondarea Frontului Național-Patriotic din Basarabia și Nordul Bucovinei (1972). Gheorghe Ghimpu a fost primul care a dat jos drapelul sovietic și a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente Președinția Republicii Moldova.

7). Lidia Istrate

A fost deputat în primele două legislaturi de după proclamarea independenței Republicii Moldova. S-a manifestat ca un promotor activ al valorilor naționale.

8). Valeriu Matei

A fost deputat în Parlamentul RM din 1994 pînă în 2001. A fost vicepreședinte al Parlamentului și lider al Partidului Forțelor Democratice, formațiune care a jucat un rol important în promovarea ideii unirii Republicii Moldova cu România.

9). Iurie Roșca

A fost timp de aproape două decenii liderul Frontului Popular, Frontului Popular Creștin Democrat, Partidului Popular Creștin Democrat, formațiune care timp de mai mulți ani a fost considerată principalul promotor al ideii unirii Republicii Moldova cu România. Însă, în 2005, PPCD l-a susținut pe liderul comunist, Vladimir Voronin la un nou mandat de Președinte și aceasta i-a determinat pe majoritatea susținătorilor săi să se declare dezamăgiți și să acuze conducerea formațiunii de trădare.

10). Vlad Cubreacov

A jucat un rol important în promovarea românismului în Moldova în special în reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Dar a avut aceeași soartă ca și Iurie Roșca, fiind vicepreședinte al PPCD.

Notă: Acest clasament nu se referă la politicienii adepți ai unirii Republicii Moldova cu România, care fac politică și în prezent (o excepție este doar Ion Hadîrcă, însă în cazul său s-a luat în calcul nu activitatea curentă, ci, în special, cea de acum mai bine de două decenii).Actualii promotori ai unirii, care fac politică activă, se vor regăsi într-un clasament pe care-l vom publica ulterior. Dacă aveți sugestii la această temă, le vom lua în calcul neapărat.

tribuna.md

Share

One Response to Top 10 personalități din R. Moldova care au promovat UNIREA cu România

  1. ion spune:

    Cu excepția lui Snegur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *