Personalitatea lui Alexandru Donici, evocată în satul de baştină al scriitorului

Scrise cu peste 170 de ani în urmă, fabulele lui Alexandru Donici sunt de mare actualitate. Este opinia participanţilor la evocarea prilejuită de aniversarea a 210 ani de la naşterea renumitului fabulist şi traducător, care a avut loc în satul de baştină Donici, raionul Orhei. Manifestaţiile s-au desfăşurat chiar în casa în care s-a născut scriitorul, devenită din 1977 muzeul memorial „Alexandru Donici”.

În preajma valoroaselor exponate de epocă, elevii au improvizat un dialog poetic între gazdă: Alexandru Donici şi bunii săi prieteni Mihai Eminescu şi Grigore Vieru. Au răsunat şi fabulele clasicului literaturii române Alexandru Donici, preţuite de contemporanii săi: Mihail Kogălniceanu,Vasile Alecsandri.

La organizarea spectacolului, elevii din satul Donici au fost ajutaţi de o actriţă de profesie, Elena Frunze Hatman, revenită recent în satul de baştină în postura de director al muzeului „Donici”.

A prezentat exponatele, a vorbit despre Donici zecilor de mii de vizitatori ai muzeului fosta directoare, Ecaterina Ciobanu, care lucrează la Casa Donici de 36 de ani.

Regalul de poezie susţinut de elevi a fost urmat de un florilegiu de melodii de suflet pe versurile lui Mihai Eminescu.

Alexandru Donici s-a născut pe 19 ianuarie 1806. Clasicul literaturii române s-a stins din viaţă pe 21 ianuarie 1865, la Piatra Neamţ.

trm.md

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *