Uniunea Europeană acordă peste 18 milioane de euro R. Moldova

Uniunea Europeană a semnat trei acorduri de co-finanţare cu BERD pentru a sprijini activităţile Fondului Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu (E5P) în Republica Moldova, Georgia şi Armenia.

Valoarea finanţării pentru Moldova constituie 18,7 milioane de euro, în timp ce pentru Armenia şi Georgia – câte 10,2 milioane de euro. Potrivit oficialilor europeni, plata primelor tranşe ale fondurilor va avea loc în scurt timp, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

Din resursele Fondului E5P, inclusiv autorităţile publice locale, vor putea implementa proiecte concrete de eficienţă energetică şi mediu, precum izolare termică a clădirilor, măsuri de economisire a energiei, sisteme noi de încălzire, apeducte şi canalizare etc.

Ministerul menţionează că la 16 octombrie 2014, Guvernul şi BERD au semnat Acordul de contribuţie cu privire la participarea Republicii Moldova în cadrul E5P. Conform procedurilor Fondului E5P, Republica Moldova, urma să contribuie cu 1 milion de euro. În rezultatul negocierilor dintre Ministerul Economiei şi reprezentanţii Fondului s-a convenit ca această contribuţie să fie aplicată eşalonat pe parcursul anilor 2015-2018. Astfel, în anul 2015, Moldova a contribuit la Fond cu 325 de mii de euro, iar până la 1 iulie 2016 urmează să transfere 225 de mii de euro.

E5P reprezintă un fond cu capital de circa 170 de milioane de euro gestionat de BERD, destinat pentru promovarea investiţiilor în domeniul eficienţei energetice în Ucraina, Moldova, Armenia, Georgia şi alte ţări din Parteneriatul Estic. Suedia a lansat E5P fiind la preşedinţia UE în anul 2009. Contribuitorii Fondului E5P sunt Uniunea Europeană, Armenia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Georgia, Germania, Islanda, Letonia, Lituania, Moldova, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Suedia, Ucraina şi SUA. Uniunea Europeana este contribuitor major în cadrul Fondului E5P.

radiochisinau.md

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *