Vânzătorii de ghiocei riscă amenzi uriașe

Primesc amenzi usturătoare şi continuă să vândă ghiocei în stradă. Mai mulţi comercianţi au fost reţinuţi de către reprezentanţii Inspectoratului Ecologic de Stat care au organizat astăzi razii pe traseul Chişinău-Orhei.

Traseul Chișinău-Orhei arată ca o piaţă de flori. Un buchet de ghiocei costă 20 sau 25 de lei. Chiar dacă riscă o amendă de două mii de lei, comercianţii spun că situația financiară grea îi obligă să vândă pe marginea drumului flori din pădure.

„Nu avem cu ce ne hrăni. Facem de pâine. Ce sa facem, să furăm? Nu avem cu ce încălţa şi îmbrăcă copiii”, se justifică comercianții.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Ecologic de Stat, chiar dacă organizează razii periodice, vânzătorii de ghiocei nu se dau bătuţi, ba chiar mai mult, se înmulţesc pe zi ce trece. Ei bănuiesc că vânzătorii nu culeg singuri florile, ci le primesc de la membrii unei grupări organizate. „De obicei în calitate de vânzători sunt minori sau persoane de etnie romă. Ei nu dispun de acte de identitate, fapt care nu ne permite să-i identificăm. Când vrem să vorbim cu ei, o iau la fugă prin pădure”, susține inspectorul Constantin Busuioc.

Anul trecut, inspectorii au întocmit 12 procese verbale comercianţilor de flori protejate prin lege. Ghioceii, alături de brânduşe şi lăcrimioare sunt câteva dintre florile de primăvară incluse în Cartea Roşie.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *