Directorii unor întreprinderii de stat, reţinuţi de către ofiţerii CNA

Directorul întreprinderii de stat Î.S „Staţiunea tehnologică pentru irigare Ungheni” din cadrul Agenţiei „Apele Moldovei” şi un inginer de sector au fost reţinuţi de către ofiţerii Direcţiei Generale Teritoriale (DGT) „Nord” a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurori, fiind bănuiţi de corupere pasivă, informează un comunicat de presă al CNA.

Potrivit CNA, în perioada iulie – noiembrie 2015, inginerul de sector, împreună cu directorul întreprinderii ar fi luat mită în sumă de 200 de mii de lei pentru vânzarea bunurilor de stat în lipsa unei licitații. Este vorba despre plăci și ţevi de metal, dar şi beton armat.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală, 30 de mii de lei au fost transmise sub controlul CNA. Agentul economic datora întreprinderii această sumă pentru bunurile mobile achiziţionate anterior. Reţinerea în flagrant delict a inginerului şi directorului a avut loc după primirea banilor estorcaţi. Potrivit CNA, mijloacele băneşti nu s-au găsit în evidenţa contabilă a întreprinderii.

Suspecţii a fost reţinuţi pe un termen de 72 de ore.

Totodată, DGT „Nord” a CNA a efectuat opt percheziţii autorizate într-o altă întreprindere de stat, „Direcţia Nodului Hidrotehnic Costeşti-Stînca”, unde conform aceleiaşi scheme, în perioada 2011-2014, conducerea întreprinderii ar fi pretins şi primit 200 de mii de lei pentru comercializarea staţiilor de pompare a apei şi a ţevilor subterane, în lipsa unei licitaţii.

Pe ambele cazuri au fost pornite cauze penale. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi bănuiţi riscă de la șapte la 15 ani de închisoare și o amendă în mărime de la opt mii la zece mii de unităţi convenţionale, şi privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de la zece la 15 ani.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *