35 procente din bugetul de asistenţă pentru dezvoltare al României este destinat R. Moldova

Ministrul român al MAE, Lazăr Comănescu, a aprobat lista proiectelor, programelor sau contribuţiilor neafectate care vor fi finanţate din bugetul de asistenţă pentru dezvoltare al MAE în 2016, aproximativ 35% din acesta fiind destinat R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al MAE remis, vineri, 26 februarie, AGERPRES, valoarea totală a bugetului este de 10,09 milioane lei.

‘Aproximativ 35% din totalul bugetului este destinat Republicii Moldova, unde vor fi finanţate proiecte în domenii precum justiţie şi afaceri interne, agricultură, educaţie, creşterea capacităţii instituţionale şi dezvoltarea societăţii civile. Alţi beneficiari din state ca: Georgia, Egipt, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Ucraina, Tunisia, Libia, Irak, Palestina, Afganistan vor primi aproximativ 25% din buget pentru proiecte vizând sprijinirea procesului democratic, societatea civilă, consolidarea capacităţii instituţionale în diferite domenii ale administraţiei, educaţiei, protecţia copilului, reducerea riscului expunerii la dezastre’, precizează MAE.

În comunicat se mai arată că aproximativ 10% din buget este destinat asistenţei umanitare, fiind acordat în caz de necesitate la nivel internaţional. Un sfert din buget este destinat contribuţiilor la proiecte tematice sau organizaţii multilaterale de promovare a democraţiei şi respectării drepturilor omului, societăţii civile, reconstrucţiei post-conflict, precum şi activităţilor de educaţie pentru dezvoltare şi de conştientizare publică în domeniul dezvoltării.

MAE menţionează, de asemenea, că printre obiectivele urmărite de proiectele de asistenţă pentru dezvoltare în perioada 2012 – 2016 se numără: racordarea priorităţilor de asistenţă la schimbările survenite la scară globală, coordonarea cu alte instrumente de politică externă, păstrarea angajamentului României pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, creşterea impactului şi rezultatelor AOD acordată de România, promovarea expertizei naţionale prin asistenţa tehnică acordată statelor în curs de dezvoltare.

‘Selectarea programelor şi proiectelor pentru includerea lor în Planul Anual de Acţiune s-a realizat urmare a procedurii din Ordinul MAE nr. 882/2012. Conform art. 30 (4), a fost iniţiată procedura de aprobare a finanţării prin planul anual de acţiune, pe baza raportului Comisiei de selecţie a notelor conceptuale depuse în urma solicitării publice şi în limita bugetului neutilizat pentru alocare directă, după caz’, se mai arată în comunicatul ministerului.

România şi-a luat angajamentul la nivelul Uniunii Europene ca, până în 2030, să crească volumul asistenţei pentru dezvoltare oferite la 0,33% din venitul naţional brut, adaugă aceeaşi sursă.

radiochisinau.md

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *