Sondaj: Igor Dodon și Maia Sandu, favoriți la prezidențiale

Igor Dodon și Maia Sandu sunt favoriții unui eventual scrutin prezidențial, potrivit unui sondaj realizat de Fondul Opiniei Publice la comanda ziarului Timpul.

Astfel, liderul PSRM ar acumula 30,6 la sută din voturi în condițiile în care primarul de Bălți RenatoUsatâi, aflat pe locul doi în topul încrederii respondenților, nu întrunește criteriul de vârstă pentru a fi candidat. Igor Dodon este urmat de ex-ministrul educației Maia Sandu cu 16 la sută și de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, cu 13,4 la sută dintre opțiunile de vot.

Liderul PCRM Vladimir Voronin este creditat cu 10,2% din voturi, cel al PPEM Iurie Leancăar acumula8,2% din voturi, iar președintele PDM, Marian Lupu – 5,7%.

În intențiile de vot la alegerile parlamentare conduce PSRM cu 24,4% din voturi, urmat de formațiunea Partidul Nostru cu 18,1%, Platforma DA – cu 14,8% șipartidul în curs de constituire al Maiei Sandu cu 14,6%. În parlament ar mai accede PCRM – 10,1%, PPEM – 7,0% și PDM – 6,9%. PL (3,2%) și PLDM (0,8%) nu ar trece pragul electoral de 6 la sută.

53 la sută dintre respondenți consideră că în acest moment R. Moldova ar trebui să fie mai aproape de Rusia, iar 47 la sută – mai aproape de Occident și Europa.
În cazul unui referendum, 23 la sută dintre cetățeni ar vota pentru Unirea R. Moldova cu România. Directorul Fondului Opinie Publice Andrei Luchian:
Sondajul a fost realizat în perioada 11- 20 martie2016 pe un eșantion reprezentativ de 1792 de respondenți.

radiochisinau.md

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *