Proiectul reunirii cu România necesită multă muncă, opinii

Proiectul privind realizarea unirii cu România în anul 2018 este unul mobilizator, însă este foarte mult de lucru în acest sens. Declaraţia a fost făcută de Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul emisiunii „Pahomi” de la postul de televiziune „Realitatea TV”.

„Unirea poate să se decidă doar în urma unui referendum. Noi avem autonomia Găgăuză, care în condiţiile dacă Moldova renunţă la statalitate, îşi poate cere dreptul la autodeterminare. Mai există şi problema raioanelor de Est. Rezultatul referendumului nu ar fi favorabil pentru unire. Unirea se va produce cel mai probabil într-un viitor îndepărtat. At fi bine ca procesul de reunificare să se producă prin integrarea în UE”, a precizat Juc.

Victor Juc explică creşterea numărului de unionişti în Moldova prin faptul înrăutăţirii condiţiilor de viaţă. „În ultimul timp, se aud tot mai multe voci care spun că statutul Republica Moldova este un proiect eşuat. Oameni sunt nemulţumiţi de nivelul de trai, care s-a înrăutăţit în ultimii ani” , a adăugat savantul.

Potrivit lui Victor Juc, unirea cu România ar schimba esenţial lucrurile în Republica Moldova. „Ţara noastră ar cădea imediat sub incidenţa legislaţiei României, dar şi a Uniunii Europene. Practica a arătat că, după aderarea la UE, în România s-au produs schimbări mari”, a declarat Juc.

ipn.md

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *