Majorarea accizelor la ţigări nu îi va motiva pe moldoveni să lase fumatul

Unii moldoveni spun că vor fuma chiar dacă preţul ţigărilor va ajunge ca în ţările europene. În acest an, politica bugetar-fiscală prevede majorarea accizelor la ţigări şi alcool, ceea ce înseamnă că în curând pe rafturile magazinelor aceste produse vor fi mai scumpe.

În acest an acciza pentru bere va creşte cu aproape trei lei pentru un litru, iar pentru vodcă cu peste opt lei. În cazul vinurilor, aceasta va creşte cu aproximativ un leu. Totodată este prevăzută şi o creştere cu 20 de lei a accizei pentru o mie de ţigarete.

„Aceasta va contribui la faptul ca oamenii să fumeze mai puțin; cei care au cumpărat țigări până acum, vor cumpăra și mai departe”, sunt câteva dintre părerile respondenților.

Deşi noile prevederi nu sunt pe placul tuturor, ministrul Finanţelor spune că treptat, ţigările de la noi vor ajunge să coste ca şi cele din Europa.

„Sunt două momente care sunt în contradicție, pe de o parte dorința noastră de a majora acciza pentru a ne alinia la Acordul de Asociere și pentru a combate fumatul, pe de altă parte, sunt producătorii autohtoni care creează locuri de muncă”, a declarat Octavian Armașu, ministru al Finanțelor.

Conform Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Moldova s-a angajat să majoreze anual cota acestei accize, astfel că până în anul 2025 să ajungă la nivelul de 90 de euro. Noua politică bugetar-fiscală prevede şi o taxă pe avere pentru deţinătorii de imobile cu o valoare cadastrală mai mare de 150 de milioane de lei, majorarea impozitului funciar cu 15 la sută, dar şi majorarea vinietei.

Documentul a fost aprobat de Guvern, iar în această săptămână va fi dezbătut şi de Legislativ.

trm.md

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *