Moldova ar putea concura cu majoritatea statelor în domeniul tehnologiei informaţiei

Moldova ar putea concura cu majoritatea statelor în domeniul tehnologiei informaţiei, dar pentru aceasta sunt necesare reforme. Despre aceasta a declarat directorul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) în Moldova, Thomas Rhodes, luni, în cadrul conferinţei „Experienţa internaţională de promovare şi sprijinire a antreprenorilor din sectorul IT”.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, directorul USAID a subliniat că agenţia susţine aspiraţiile Moldovei de integrare europeană şi dezvoltare economică.

„Este important de a crea în Moldova condiţii favorabile pentru dezvoltarea sectorului IT. Noi sperăm că experienţa internaţională va ajuta la dezvoltarea antreprenoriatului tehnologic în Moldova”, a spus expertul.

Potrivit ministrului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile Botnari, Parlamentul a adoptat legea elaborată de Minister cu privire la parcurile industriale, conform cărei pentru rezidenţii Parcurilor IT este prevăzut un impozit unic de 7%, scutire de TVA la importul utilajului şi este limitat controlul din partea organelor de stat.

La conferinţă au vorbit experţi din Danemarca, Lituania, Georgia şi Chile, care au prezentat experienţa de succes a ţărilor lor, precum şi factorii care au favorizat rezultatele pozitive ale programelor de sprijine a antreprenoriatului IT, finanţate de stat.

Reprezentantul programului Startup Denmark, Casper Gregersen, a relatat că „în anul trecut Danemarca a ocupat primul loc în clasamentul ţărilor benefice pentru dezvoltarea afacerilor şi a fost numită cea mai bună în Europa şi pentru antreprenoriat”.

„Unul din proiectele elaborate de Guvernul Danemarcei este programul Startup Denmark, care oferă antreprenorilor talentaţi posibilitatea de a se muta şi de a-şi dezvolta afacerea în Danemarca. Autorităţile oferă permisiune de a activa în decurs de doi ani cu posibilitate de prelungire pentru încă trei ani”, a informat el.

Expertul Startup Lithuania, Dovydas Varkulevicius, a spus că „Lituania a adoptat o serie de amendamente pentru înlăturarea obstacolelor birocratice, cu care se confruntă antreprenorii care doresc să lanseze o afacere în domeniul IT”.

infotag.md

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *