Liderii partidului Platforma DA, terfeliți de susținătorii proprii

Aceștia au arătat în cadrul unei emisiuni la TV7 că oamenii s-au săturat să participe la acțiuni fără finalitate, sunt debusolați de existența a două structuri –Platforma și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr – care nu doar că au practic aceeași denumire, dar și aceeași conducere, aceleași mesaje și aceleași acțiuni, și au început să-și piardă încrederea în acești lideri.

Faptul că Platforma Demnitate și Adevăr și partidul cu același nume pe care l-a creat s-au răsuflat a devenit vizibil nu doar din rezultatele ultimelor sondaje și din manifestația pe care au organizat-o duminică, dar și din tot mai multe mesaje critice care vin din partea experților și a societății civile care i-au susținut deschis până recennt.

Jurnalistul Vladimir Soloviov a menționat în cadrul emisiunii că la protestul de duminică s-a văzut clar că liderii protestatarilor și manifestanții au trăiesc deja în lumi diferite. Tot mai mulți oamenii se întrebau care va fi finalitatea, cereau acțiuni concrete. Deja oamenii îi conduceau pe lideii protestului și nu invers.

La rândul său, Mariana Kalughin, expert la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, care până acum a susținut deschi protestele și Platforma a criticat faptul că partidul creat de aceasta politizează acțiunile, iar oamenilor nu le este clar unde este partidul și unde este platforma. ”Problema este în corectitudine. De asta să îngustează cercul pentru că nu este corectitudine față de participanți”, a precizat ea.

Și Vladimir Soloviov a remarcat că de când platforma s-a transformat în partid, încrederea oamenilor a scăzut. ”A început de la o platformă civică și țin minte atunci ce mitinguri erau organizate și câți oameni veneau”, a menționat el.

Reprezentanții societății au criticat și violențele și comportamentul sfidător de duminică . ”Am o întrebare serioasă: dacă nu sunteți pregătiți pentru violențe de ce ați mers la GBC? Voi înțelegeați că aveți o masă de oameni nemulțumiți. Ați mai mers la GBC și nu a fost o experiență reușită. De ce să mergi, dacă nu controlezi masa de oameni, lucru vizibil ieri”, a declarat Mariana Kalughin.

Și Soloviov s-a întrebat de ce încercau manifestanții să ajungă la casa lui Vlad Plahotnicuc, să depună flori?

Iar răspunsul unuia din liderii protestelor Sergiu Tofilat a fost de-a dreptul pueril: ”Noi ne plimbam”. După ce a fost luat în râs de către toți cei prezenți, Tofilat a ținut să precizeze: ”Eram nemulțumiți și trebuia să arătăm asta. Și o puteam face în fața casei să le arătăm vecinilor că avem întrebări la oligarhi. Considerăm că e ceva normal”.

Pe parcursul emisiunii au avut loc mai multe schimburi de replici între reprezentanții societăți civile și cei ai Platformei DA, care în mai multe cazuri s-au arătat deranjați de critici. De asemenea, Natalia Morari, cunoscută pentru susținerea deschisă pentru platformă i-a îndemnat pe cei prezenți să critice mai puțin dar să ajute mișcarea protestatară.

democracy.md

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *