Creștere de salarii pentru medici

Salariile medicilor şi lucrătorilor medicali ar putea creşte, în medie, cu 20%. Noul mecanism de salarizare a personalului medical a fost prezentat ieri, în cadrul şedinţei extraordinare a Colegiului Ministerului Sănătăţii. Documentul este bazat pe performanţele profesionale individuale, calitatea muncii depuse, aportul şi profesionalismul fiecărui angajat.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, venitul salarial al angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice se va compune din partea fixă a salariului, un supliment de plată și indicatorii de performanță.

Totodată, documentul prevede ca leafa tinerilor specialiști din domeniu să crească cu peste 50%. Prin această reglementare, Ministerul Sănătății își propune să excludă inechitatea între tinerii specialiști și medicii cu o vechime mai mare de muncă. Autorii proiectului consideră că acest mecanism va stopa exodul tinerilor specialiști.

În prezent, medicii rezidenți beneficiază lunar de bursă de studii în sumă de o mie de lei și de un salariu de 1700 de lei, iar după absolvire rămân doar cu salariul.

Datele de evidență statistică arată că dacă în anul 2003 în instituțiile medico-sanitare din țară activau 10 978 de medici, atunci în 2015 numărul lor a scăzut la 10 397. Totodată, în 2003 erau angajați 24 458 de asistenți medicali, iar în 2015 – 21 527.

Autorii proiectului au solicitat sprijinul Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, iar pe parcursul lunii iunie documentul va fi propus spre aprobare Guvernului.

trm.md

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *