Rezervele valutare au atins un nou maxim istoric

dolariActivele oficiale de rezervă au atins la 30 august un nou maxim istoric, 2 miliarde 629,8 milioane de dolari SUA, după o creştere cu 14 milioane în ultima săptămînă a lunii august, informează MOLDPRES cu referire la date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) făcute publice astăzi.

Astfel a fost depăşit maximul din 23 august, cînd rezervele valutare au depăşit un nou prag psihologic, de 2,6 miliarde de dolari SUA. Experţii financiari explică creşterea rezervelor prin aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA şi procurări de valută de către Banca Naţională a Moldovei pe piaţa valutară interbancară.

Datele BNM relevă că în ultimele două luni rezervele valutare au crescut cu peste 160 milioane de dolari SUA. Banca Naţională a procurat, cu începere de la 1 iulie, valută străină în valoare de peste 130 milioane de dolari SUA, anunţa anterior Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM.

Consolidarea rezervelor valutare este foarte importantă în condiţiile unui deficit mare al contului curent, creşterii datoriei externe private pe termen scurt şi riscurilor externe, estimează experţii financiari.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *