Aderarea la UE: Bruxellesul lansează un avertisment Ankarei

Comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, a avertizat Turcia implicit cu o înghețare a negocierilor de aderare la UE dacă urmăririle penale împotriva puciștilor nu se fac cu respectarea prevederilor statului de drept, relatează AFP.

„Chiar dacă sunt de părere că după tentativa de puci măsurile luate sunt disproporționate, am nevoie să văd cum sunt tratați acești oameni”, a declarat Hahn cotidianului german Süddeutsche Zeitung.

„Dacă rămâne cea mai mică îndoială că felul în care sunt tratați nu este corect, consecințele vor fi inevitabile”, a avertizat el, făcând aluzie implicit la procesul de aderare la UE, lansat în 2005 și care avansează de atunci cu viteza melcului, comentează AFP.

Întrebat dacă o continuare a discuțiilor asupra aderării Turciei mai are sens în prezent, comisarul a răspuns: „Este o întrebare legitimă pe care mi-o pun foarte des, ca să nu spun în fiecare zi”.

După tentativa de lovitură de stat de la jumătatea lunii iulie, aproape 16.000 de persoane au fost reținute și au început epurări în armată, justiție, învățământ și presă, represiune care a suscitat critici virulente în Europa și SUA.

În același timp, Hahn a salutat acordul încheiat între UE și Turcia în martie, care a „stopat valul de refugiați” în drum spre Europa Occidentală. „În prezent, trebuie să ajutăm Turcia să suporte povara financiară pe care o reprezintă cele 3 milioane de refugiați” prezenți pe teritoriul său, a adăugat el.

În 23 iulie, ministrul afacerilor europene turc, Omer Celik, declarase că puciul eșuat nu are nicio consecință asupra acestui acord: „Noi am continuat să punem în aplicare în liniște acordul”. „Aceasta arată cât de solidă este democrația turcă”, asigurase atunci ministrul.

agerpres.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *